home.koren.stemvorming.project.composities.contact.

Muziek van de 20e eeuw

in een notendop

 

Na het impressionisme (Claude Debussy, Maurice Ravel) en het neoclassicisme (Igor Strawinsky) ontstaat in de 20e eeuw een trend om te breken met traditionele melodie, harmonie en ritme.

Er wordt geëxperimenteerd met  twaalftoonsreeksen (Arnold Schoenberg,  Anton Webern), wiskundige constructie (Pierre Boulez, Bruno Maderna), toeval (John Cage) en elektronica (Karlheinz Stockhausen).

Kortom: de abstractie doet zijn intrede in de muziek.

De toegankelijkheid voor oor en hart neemt hiermee af.

 

In de eerste helft van de 20e eeuw komt de jazz op. Vervolgens doet midden jaren ‘50 de Rock & Roll zijn intrede en in de 60-er jaren de popmuziek.

 

Vanaf 1970 ontstaat binnen de kunstmuziek de minimal music (Steve Reich, Philip Glass, Simeon ten Holt). Deze stijl wordt ook overgenomen in de popmuziek. Er ontstaan steeds meer mengvormen tussen de klassieke en de lichte muziek.

 

De muziek van nu is veelkleurig. Dissonanten en verrassende samenklanken geven de muziek een spannend karakter.

Tegelijkertijd wordt in de koormuziek teruggekeerd naar de traditie van bijvoorbeeld het gregoriaans en de kerkslavische muziek (Arvo Pärt, Alfred Schnittke, Peteris Vasks). Het is opmerkelijk dat er veel gedragen religieuze stukken worden geschreven met een haast hemelse sfeer.

 

Andere componisten, zoals de Amerikanen Eric Whitacre, Morten Lauridsen en Ola Gjeilo sluiten hierbij aan. Daarnaast integreren sommigen van hen klassiek met lichte muziek.

Philip Glass heeft een heel eigen geluid, een fusie van klassiek en licht , met daarin bijzondere zich herhalende patronen die zo typisch zijn voor de minimal music. Glass heeft inmiddels een enorm oeuvre op zijn naam gezet, symfonieën, concerten, opera’s en filmmuziek. Hij geldt als een van de meest invloedrijke componisten van deze tijd.

 

Onze tijd kent dus een scala aan aantrekkelijke koormuziek. Nieuw, nog niet gestold, sprankelend, verrassend veelzijdig en toegankelijk. Een van de spannendste kenmerken van de eigentijdse muziek is, dat het enorm divers is: een onuitputtelijke ontdekkingstocht. De adem van onze tijd!